Menu

OFF Festival Katowice 2018 Festiwal alternatywnych smaków

Strefa Gastronomiczna OFF Festivalu to od dobrych kilku lat wydarzenie samo w sobie. Nie chodzi o to, by na szybko uzupełnić kalorie, przełykając absurdalnie drogie byle co. Nasza Strefa Gastronomiczna to podróż przez wiele kontynentów, ukłony dla kulinarnych tradycji, ale i kuchenne eksperymenty – a wszystko najlepszej jakości, najczęściej z ekologicznych składników, przygotowane przez mistrzów w swoim fachu.

W tym roku w Strefie Gastronomicznej wasze podniebienia rozpieszczać będą:

3 Siostry
Kawa najwyższej jakości, alternatywne metody parzenia. Do tego ręcznie robione i wypiekane na miejscu bajgle oraz domowe ciasta, smoothies i koktajle.

Anatomia Gruzji
Najważniejsze w karcie są chaczapuri (z serem gruzińskim lub mięsem, ale też pastą szpinakową pchali lub jajkiem na twardo) oraz kociołki z gruzińskimi specjałami: z kurczakiem, wołowiną, ale też w opcji wegetariańskiej i bezglutenowej.

BBkings
Prawdziwe amerykańskie Grill & BBQ. Wszystko przyrządzone w oryginalnym półtoratonowym smokerze, opalanym jedynie sezonowanym drewnem wędzarniczym oraz węglem drzewnym.
„Co czyni nasze gotowanie wyjątkowym? Ogień. Żywy ogień. Kapryśny, podatny na wiatr, nie zawsze chętny do współpracy, ceniący czas. Podążajcie za dymem aby nas znaleźć”.

Burger Ratunkowy
Szukajcie Forda E350 z 93. roku, którego właściciele Burgera Ratunkowego sami sprowadzili z USA i przerobili. Nazwa stąd, że mamy do czynienia z ratownikami medycznymi, z kilkunastoletnim stażem w pogotowiu, których pasją jest jednak gotowanie. „Burgery robimy z certyfikowanej wołowiny QMP, z bydła ras mięsnych, jak Black Agnus. Do tego autorska maślana bułka, własnego pomysłu i wykonania, dodatki i sosy. Sami kisimy ogórki i marynujemy cebulę”.

Etno Cafe (w Kawiarni Literackiej).
12 rodzajów kawy sprowadzanych z Etiopii, Rwandy i Brazylii od zaprzyjaźnionych plantatorów. Jednorodne i mieszanki. Washed i natural. Specjalność – Cold Brew Coffee by Etno Cafe.

Frutopia
Juice bar na czterech kółkach. Zdrowe, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, koktajle z dodatkami superfoods, wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe przekąski, zdrowe smakołyki. Frutopia nastawiona jest na szerzenie świadomości, że „jesteśmy tym, co jemy”.

Funky Donkey Cafe
Mobilna kawiarnia. Poza kawą oferuje herbatę, gorącą czekoladę i przekąski.

„Jesteśmy tam, gdzie dzieje się coś ciekawego. Stawiamy na własne wyroby, a nie na masową produkcję, współpracujemy z lokalnymi dostawcami i niewielkimi wytwórcami. Dzięki temu zawsze doskonale wiemy, co znajduje się w kubku, który od nas dostajecie...”

Glaviče
Nowość na rynku food trucków, inspirowana street foodem krajów centralnej i południowej Europy. Podstawą jest jedyna w swoim rodzaju razowa bułka w kształcie rożka, pieczona na naturalnym zakwasie, wypełniana mięsnymi kulkami z najwyższej jakości wołowiny lub kiełbaskami wieprzowymi. Całość dopełniają świeże warzywa, kiełki oraz gorące sosy własnej produkcji.

Hurry Curry
Po raz ósmy na offowych talerzach. Jakość i oryginalne receptury. Dania bez glutenu, bez laktozy, bez sztucznych barwników, ugotowane na bazie domowych masali indyjskich i świeżo utartych past z południowo-wschodniej Azji. Hurry Curry już 8 raz zagości na waszych Offowych talerzach.
„Tworząc Hurry Curry chcieliśmy zaproponować coś zdrowszego, lepszego i ciekawszego. Stworzone przez nas menu jest bezkompromisowo autentyczne”.

Kafar - cafe und tee caravan
Kafar to wspólny projekt trzech pasjonatów kawy i herbaty. Z 30-letniej przyczepy serwują napary jakości speciality. W ofercie m.in. flat white, cold brew z kawy lub herbaty, kawy przelewowe z najlepszych kaw z mikrozbiorów.

Kafej (również na Polu Namiotowym)
Kawiarnia śniadaniowa stworzona z miłości do kawy. Miejsce celebrowania poranków w Katowicach, gdzie śniadanie przeciąga się aż do kolacji. Najlepsze bajgle. Wyjątkowe wypieki. Kawa jakości speciality.
„Na OFF Festivalu zadbamy o wasze podniebienia karmiąc was na polu namiotowym, pojąc kawą, chłodząc cold brew, orzeźwiając winem i sycąc ciepłymi bajglami w trzech odsłonach, również w wersji wege”.

Kavke Cafe
Mobilna kawiarnia z najlepszą, włoską kawą i domowej produkcji lodami, która powstałą z pasji do kawy, Włoch i słodyczy.

Klapec (w Piaskoffnicy)
Producent lodów naturalnych, tortów artystycznych oraz szeregu innych wyrobów cukierniczych. Firma Klapec działa w Gliwicach od początku lat 90.

Krowarzywa
Wegańskie burgery oraz dodatki ze zdrowych i sezonowych produktów. Bułki pieczone wg własnej receptury, sosy domowej roboty.
„Krowarzywa to wegańskie burgery po brzegi wypchane świeżymi, zdrowymi, roślinnymi składnikami. Przygotowujemy je z pasją i na wypasie. W naszym jedzeniu znajdziesz zdrowie oraz miłość do zwierząt i przyrody”.

Los Santos
Food truck, który specjalizuje się w wyszukiwaniu przepisów z całego świata. Potrawy serwowane są w formie przekąskowej, by można było się nimi dzielić w gronie rodziny i znajomych lub – dla bardziej głodnych – w formie sandwicza, np. bałkański burger, meksykańskie burritos czy tajski wrap.
„Od początku towarzyszy nam idea slowfoodowa, dlatego do przygotowywania dań wybieramy nasze rodzime produkty, nieprzetworzone, bez polepszaczy. Dania, w tym wszystkie sosy, są przygotowywane na miejscu, wg naszych receptur”.

Mommencik - Vegan Burritos
Pierwszy w Polsce lokal specjalizujący się w wegańskich burritos, tacos i nachos.

Momo
Jedzenie z dobrą energią, m.in. południowoindyjski sambar i masala dosa, marokański tażin, harira i humus, bezglutenowe naleśniki, lemoniada imbirowa, szarlotka jaglana.
„Już 16 lat na krakowskim Kazimierzu gotujemy zdrowo, naturalnie i bez mikrofali. Wersja OFF jest w 100% wegańska i w większości bezglutenowa”.

Naszebao
Domowa i streetfoodowa kuchnia azjatycka: chińska, koreańska, wietnamska i tajska.
W ofercie m.in. buns bao (maślana, drożdżowa buła z dodatkami, w wersjach mięsnych, wege i z kalmarem), potrawy typu curry i zupy z azjatyckim rodowodem oraz makarony (Pad Thai z krewetkami, kurczakiem, wołowiną lub tofu).

Pizza Truck
Samochód ciężarowy z piecem szamotowym. W ofercie pizza margarita, włoska, salami spianata picante, speck i koza.

Sztuka śledzia.
Oryginalne holenderskie śledzie matiasy oraz sałatki z tych śledzi, przygotowywane według własnych receptur. Matias, czyli młody śledź, przed pierwszym tarłem, jest chlubą narodową Holandii. Tamtejsze święto matiasa porównywalne jest do święta młodego wina we Francji, czy we Włoszech. W menu m.in. matias w bułce z cebulką na liściu sałaty, solo z zieloną cebulką oraz w wersji sałatek, do tego zupa rybna i herbata korzenna z imbirem i kardamonem.

Walenty Kania - kuchnia dla odważnych
Walenty Kania to z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Autor książek kulinarnych. Festiwalowe menu, zgodnie z nazwą, będzie dla odważnych. Nie zabraknie raków, ślimaków, podrobów, kiełbasy z kozy, sarny, barana. Wszystko będzie przygotowywane na żywym ogniu.
W tym roku Walenty Kania zaproponuje również danie artystki, która wystąpi na OFFie – Big Freedia.

Węgierskie Specjały
Połączenie węgierskich tradycji kulinarnych z nowym spojrzeniem na szeroko pojęty street food. W menu m.in. hun-dog (węgierska odpowiedź na amerykańskiego hot-doga: paprykowana kiełbasa z węgierskimi piklami i pastą bakłażanową, zapiekana z serem), Kaiser Burger (węgierska kaszanka z czosnkiem niedźwiedzim zamknięta w pszenną bułkę kajzerkę), langos, gołąbki w liściach kiszonej kapusty, gulasz z dzika, paprykarz z kurczaka zagrodowego i wołowina zapiekana z węgierski serem dojrzewającym.

Wusztzkarry
Znany katowicki food truck, serwujący kiełbaski, robione specjalnie dla nich w śląskiej, rodzinnej masarni. Każdy z zestawów składa się z pokrojonej na kawałki jednej z trzech dostępnych kiełbas, polanej aromatycznym ciepłym sosem curry, z dodatkiem grillowanego pieczywka lub porcją oryginalnych belgijskich frytek.

Zielony Talerz
Pierwsza w Polsce ekologiczna cukiernia oferująca całkowicie roślinne, zdrowe i etyczne łakocie. „Jesteśmy dwojgiem ludzi zakochanych w tworzeniu smakowitych ciast i ciasteczek, pysznych tortów, apetycznych babeczek i pralinek”.
Specjalność zakładu to lody, tworzone na bazie śmietan własnej produkcji, mlek roślinnych (m.in. sojowego, ryżowego, migdałowego, kokosowego) i naturalnych produktów najwyższej jakości (czekolady belgijskiej, świeżych owoców, bakalii, kawy itd.). Lody z Zielonego Talerza są bezglutenowe, zdrowe, odpowiednie dla alergików, diabetyków, wegan i wegetarian.

Żurownia
Śląska kuchnia w wersji fast. W ofercie m.in. hajer (tortilla na zakwasie żurowym, z długo duszoną wołowiną, sosem pieczeniowym, kapustą modrą i kiszoną), kulebele (kluski śląskie wielkości pyzy, nadziane mięsnym farszem, podawane z kapustami oraz sosem), żur do picia i kiełbasa śląska z grilla.


Jadło trzeba popić, więc w Strefie Gastronomicznej znajdziecie również szereg stoisk z napojami alkoholowymi – od piw i cydrów po koktajle, wina i whisky. Korzystajcie z nich odpowiedzialnie!

Podczas tegorocznej edycji OFF Festivalu wystąpią: M.I.A., Charlotte Gainsbourg, Grizzly Bear, Jon Hopkins Live, Ariel Pink, Aurora, John Maus, Turbonegro, The Brian Jonestown Massacre, Kult gra „Spokojnie”, David August, Clap Your Hands Say Yeah grają „Some Loud Thunder”, Skalpel Big Band, Marlon Williams, Zola Jesus, ...And You Will Know Us by the Trail of Dead grają „Source Tags & Codes”, Kapela ze Wsi Warszawa, Big Freedia, Egyptian Lover, Le Mystere Des Voix Bulgares (The Mystery of the Bulgarian Voices), Oxbow, Bishop Nehru, King Ayisoba, Housewives, Or:la, Jacques Greene, Harry Merry, Gary War, coL, The Mystery Lights, DJ Paypal & DJ Taye, Wednesday Campanella, No Age, Fontaines D.C., Unsane, Sensations’ Fix, Derya Yildrim And Grup Simsek, Hańba!, Furia, The Como Mamas, Coals, Moses Sumney, Yasuaki Shimizu, Yellow Days, Muchy grają „Xerroromans", Rolling Blackouts Coastal Fever, Khidja, Legendarny Afrojax, Adam Strug, ARRM, Wojciech Bąkowski, Nanook Of The North, Bass Astral x Igo, Sorja Morja, Sonbird, Good Night Chicken, Min t, tęskno, Pokusa, Lonker See, Sierść, Daniel Spaleniak, Meek, Oh Why? i Panieneczki.

OFF Festival Katowice 2018 odbędzie się w dniach 3-5 sierpnia, w Dolinie Trzech Stawów. Trzydniowe karnety w cenie 370 zł możecie już kupić w OFF Sklepie. Cena ta obowiązuje do 2 sierpnia lub do wyczerpania biletów z czwartej puli! W sprzedaży są już również bilety na pole namiotowe, w cenie 70 zł.

OFF Festival
Czytaj dalej...

INTERPOL - nowy teledysk 'The Rover'

Interpol udostępnił teledysk do pierwszego singla z nowej płyty zatytułowanej 'Marauder' premiera płyty 24.08.18. Matador Records. Reżyserem klipu jest Gerardo Naranjo (“Narcos”, “The Bridge”), a zdjęcia
zostały nakręcone w Mexico City w czerwcu, podczas szalonej podróży Interpolu. Wtedy też zespół ogłosił wydanie nowego albumu za pośrednictwem transmitowanej na żywo konferencji prasowej, która została
niespodziewanie przerwana przez tajemniczą postać graną przez Ebona Moss-Bachracha, czego efektem było skołowanie zarówno fanów, jak i mediów.
Teraz tajemnica została wreszcie ujawniona wraz z opublikowaniem teledysku, dając dalszy kontekst nieuchwytnemu charakterowi 'The Rover', zacierając granicę między dokumentem a gorączkowym snem w mocnym montażu
psychodelicznych, hedonistycznych przygód z jego młodymi zwolennikami, którzy włóczą się po pulsującym Distrito Federal.

sonicrecords.pl
Czytaj dalej...

Decapitated prezentuje nowy klip

Decapitated zaprezentowali nowy teledysk do utworu „Kill The Cult”. Kawałek pochodzi z wydanego w ubiegłym roku, nominowanego do Fryderyków albumu „Anticult”. Klip, którego autorem jest Łukasz Jaszak.

Album „Anticult” zaraz po premierze odniósł bardzo duży sukces sprzedażowy. W Polsce krążek zadebiutował na czwartym miejscu oficjalnej listy sprzedaży Olis. Płyta radziła sobie świetnie również za Oceanem. Na amerykańskim Billboardzie album znalazł się na 2 pozycji na liście Top New Artist Albums / Heatseekers, 5 na Current Hard Music, 8 na Independent Album Chart, 13 na Top Current Rock Albums oraz 50 na Top Current Albums.


Już niebawem zespół będzie można zobaczyć na żywo w następujących lokalizacjach:

Festiwale:


10.08. NL Leeuwarden - Into the Grave
16.08. CZ Litomerice - Death Coffee Party
18.08. PL Cieszanów - Rock Festival
25.08. PL Wałbrzych - Metal Mine
31.08. PL Lyski - Magia Rocka
01.09. PL Szczecinek - Materiafest
02.09. UK Edinburgh - Heavy Scotland
07./08.09. RL Beirut - Metal Fest
06.10. UK Brighton - Mammothfest
03.11. DK Aalborg - Metal Festival

»Anticult« - Balkan Tour 2018
w towarzystwie HATESPHERE, THY DISEASE + GRIMAZE + DEHYDRATED


06.11. CZ Ostrava - Barrak Music Club
07.11. CZ Brno - Melodka
08.11. H Budapest - Dürer Kert
09.11 AT Graz - Q Club
10.11. HR Rijeka - OKC Palach
11.11. SRB Novi Sad - Firchie Think Tank Studio
12.11. BG Sofia - Mixtape
13.11. BG Sofia - Mixtape 5
14.11. RO Bucharest - Quantic Club
15.11. RO Cluj-Napoca - Form Space
16.11. RO Timișoara - Capcana
17.11 SK Kosice - Collosseum
18.11. SK Bratislava - Randal Club

»Knock Out Tour 2018«
w towarzystwie FRONTSIDE, VIRGIN SNATCH, DROWN MY DAY

22.11. PL Poznań - u Bazyla
23.11. PL Gdańsk - B90
24.11. PL Szczecin - Peron 5
25.11. PL Wrocław - A2
29.11. PL Łódź - Scenografia
30.11. PL Warszawa - Progresja
01.12. PL Białystok - Klub Gwint
02.12. PL Bydgoszcz - Estrada Stagebar
06.12. PL Kraków - Klub Kwadrat
08.12. PL Lublin - Club Graffiti
09.12. PL Katowice - Mega Club

oraz

16/17.02.19 UK Birmingham - HRH Metal III

Mystic
Czytaj dalej...

Ratbreed's Evoke The Blaze album released, new music video online!

Finnish heavy metal band Ratbreed released their debut album 'Evoke the Blaze' today July 13th via Inverse Records.

To celebrate their album the band also released a music video for 'Blaze From Below'. Watch it here: https://youtu.be/CSXmvehij9M

The band's guitarist Mikko Kaipainen comments:
"It feels great to get the album out finally after hard work through Inverse Records! Evoke The Blaze sums up Ratbreed's life cycle this far just perfectly and we're truly satisfied with the result."

Inverse Records
Czytaj dalej...

RICH ROBINSON POWRACA Z NOWYM ZESPOŁEM!

The Magpie Salute, zespół stworzony przez założyciela The Black Crowes, Richa Robinsona, zapowiada swoją debiutancką płytę „High Water I”. Data premiery albumu przewidziana jest na 10 sierpnia.

Grupa udostępniła już dwa utwory z nadchodzącego wydawnictwa: „Send Me An Omen”: https://youtu.be/vEhk1Hspaz8 oraz „For The Wind”: https://youtu.be/wzdIFjO2VRA

O drugim z utworów Rich Robinson mówi tak: „To piosenka, która musiała zatoczyć swojego rodzaju koło, aby w końcu pojawić się na płycie. Napisałem ją lata temu, ale potrzebowałem odpowiedniego zespołu, aby stworzyć ją od nowa, w zgodzie z własnym sobą. W repertuarze The Magpie Salute jest jej najlepiej.”.

The Magpie Salute to z jednej strony nowa nazwa, z drugiej jednak Rich Robinson postrzega zespół jako naturalną kontynuację twórczości The Black Crowes. Fani rock n’rolla i psychodelicznego bluesa nie będą zawiedzeni muzyczną propozycją The Magpie Salute. Robinson dodaje: „Mam nadzieję, że słuchacze będą mogli utożsamiać się z utworami na tym krążku i odszukają w nich odzwierciedlenie swojego życia. Muzyka jest po to, aby dawać radość i nową perspektywę, której wcześniej nie widzieliśmy. Doceniam to bardziej niż kiedykolwiek. To prawdziwy dar.”.

Tracklista płyty „High Water I” przedstawia się następująco:

1 Mary The Gypsy

2 High Water

3 Send Me An Omen

4 For The Wind

5 Sister Moon

6 Color Blind

7 Take It All

8 Walk On Water

9 Hand In Hand

10 You Found Me

11 Can You See

12 Open Up

Rich Robinson, Marc Ford, Sven Pipien, John Hogg, Matt Slocum i Joe Magistro, czyli Magpie Salute zadebiutują albumem „High Water I” już 10 sierpnia. Wydawnictwo ukaże się w Polsce dzięki Mystic Production.
Czytaj dalej...

BIG RED MACHINE NOWY PROJEKT JUSTINA VERNONA I AARONA DESSNERA

Big Red Machine to nowy projekt Justina Vernona oraz Aarona Dessnera. Płyta powstała we współpracy z PEOPLE. Album zatytułowany po prostu „Big Red Machine” trafi na półki sklepowe 31 sierpnia nakładem wytwórni Jagjaguwar. Na krążku znajdzie się 10 utworów. Za produkcję nowego materiału odpowiedzialny jest Justin i Aaron oraz Brad Cook, a za miksy Jonathan Low.

Debiutanckie wydawnictwo zwiastują cztery utwory: „Forest Green”, „Lyla”, „Gratitude” oraz „Humnostic”. 

W 2008 r., zanim muzycy mieli okazję spotkać się osobiście, Aaron wysłał Justinowi wstępną wersję piosenki „Big Red Machine”, która miała się znaleźć na albumie „Dark Was the Night”. Po dziesięciu latach przyjaźni i współpracy powstało w sumie 10 utworów. Muzycy pracowali nad nowym materiałem przez ostatnie dwa lata. Za podstawę posłużyły im improwizowane sety, które grali na żywo na festiwalu the Eaux Claires, Haven i Sounds from a Safe Harbour latem 2017 r. prezentując robocze wersje kompozycji. Artyści do nowego projektu zaprosili wiele osób z kolektywu PEOPLE.

„Nie sądzę, aby ta płyta powstała bez tych wszystkich ludzi, którzy przyłączyli się do tego projektu. Skomponowaliśmy z Justinem muzykę do pewnego momentu, a później rozesłaliśmy ją do naszych przyjaciół zachęcając ich do wniesienia swoich własnych pomysłów. Stworzyliśmy swoistego rodzaju społeczność. To dla nas nowe doświadczenie” - mówi Aaron.

PEOPLE to stale rosnąca grupa międzynarodowych artystów, którzy spotykają się, aby tworzyć i dzielić się swoją twórczością swobodnie, między sobą i z każdym. Zrodziła się z chęci stworzenia niezależnej przestrzeni, w której można by wykonywać wspólne, spontaniczne i ekspresyjne dzieła (głównie muzyczne). PEPOPLE utworzyli specjalną digitalową platformę, na której dzielą się swoimi projektami.

PIAS
Czytaj dalej...
Subskrybuj to źródło RSS